HTML

ISZLAMOFÓBIA

Az Iszlám, a muszlim vallásúak ellen elkövetett atrocitásokról szóló anyagok,legyenek azok "csak" szóban és írásban, de a tettlegesség,stb. reális bemutatása a cél.

Friss topikok

  • weiszpeti: Úgy tűnhet, hogy Zsélyi Benjámin, alias Ben-G mintha eltűnt volna az Iwiwről. Ne tévesszen meg sen... (2009.10.22. 17:13) Civilizációk háborúja ? Leleplezzük a háborúra uszítókat!
  • magyarmoszlim: A magyar antiszemitizmusról van. okai Szamuely és Kun-Khon elvtársak áldásos vörös terrorja. R... (2009.01.14. 10:46) Palesztinokról
  • lasarus: Sziasztok! Eszméletlen milyen dolgok vannak itt! Olvastam fentebb orwell egyik irását és marhára ... (2008.12.27. 12:46) Boszniai tragédia, a bosnyák muszlimok holocaustja...
  • Miki: Péter: antimuszlim vagy,aki tudálékoskodik. Azt hiszed,hogy tudsz valamit, de számomra komolyabb ... (2008.08.20. 11:48) Soha NE felejtsünk!
  • arc: index.hu/politika/kulfold/uldozott9904/ Itt van egy kis ízelítő a népi Kínáról,melyet most az uj... (2008.08.06. 15:34) Főoldal

Linkblog

IRAK,múlt...jelen.

2007.07.25. 13:25 :: magyarmoszlim

NÉPSZABADSÁG


Irak, Washington, Európa és (benne) mi

Az amerikai Irak-kaland kapcsán előszeretettel alkalmazott csúsztatások lassan elgondolkodtató méreteket öltenek a magyar médiában. Ezzel párhuzamosan az Európára való utalások jó része tökéletesen hamis színben tünteti fel a washingtoni stratégatanoncok ámokfutását fékezni-kiegyensúlyozni igyekvő kezdeményezéseket. Az már csak a hab a tortán, hogy mindeközben az iraki kontingens hazahívása körüli felelőtlen politikusi perpatvar a katonáink kiküldése mögötti egyetlen védhető racionálét teszi semmissé, visszamenőleg is.

Csúsztatások

Kitartásukban már-már lenyűgözőnek mondhatók azok a magyar zsurnalisztikai megnyilvánulások, melyek még a történelemkönyvekbe - legjobb esetben is - nagy hazudozók-ként bekerülő amerikai vezetők beismerő vallomásai után is próbálják menteni ami menthető. Tudniillik a már eredetileg is menthetetlenül átlátszó manipulációkból. Amikről immár az amerikai sajtó is látványos mea culpa-zással rántja le (utólag: jócskán-tragikusan utólag) a leplet. De az itthoni héják továbbra is kétségbeesetten kapaszkodnak ál-érveiknek még az árnyékába is. Így tehát hiába ismerte el Wolfowitz védelmi miniszter-helyettes, hogy kormányzati bürokratikus megfontolások miatt léptették elő a tömegpusztító fegyveres dossziét iraki casus bellivé; hiába túrják immár egy éve erősen motivált amerikai GI-ok tízezrei az iraki homokbuckákat; hiába nyilvánvaló hogy az azonnali vegyi, biológiai és nukleáris fenyegetés rémképe finoman szólva az évszázad túlzása volt - nálunk még ma is vannak, akik néhány fecskendőtől és pár rozzant kamiontól várják a megváltást.

Feledve a lényeget: a valós veszély feltárása a helyszínen tevékenykedő fegyverzetellenőrök, és nem pedig egy inváziós hadsereg dolga volt. Ám korántsem merül ki ennyiben az agyrém: egyesek itthon még a Szaddám-Al-Kaida kapcsolatot is tovább erőltetik. Annak ellenére, hogy Powell külügyminiszter - csaknem egy évvel a bizonyítós-vetítéses ENSZ BT-beli show-műsora után - személyesen elismerte: nem láttam kétségtelen, konkrét bizonyítékot a kapcsolatról, de úgy vélem, hogy egy ilyen kapcsolatnak megvolt a lehetősége. A lehetősége. Megvolt. Ezért kellett az elnöki beszédekben nem csupán az al-Kaidát, de konkrétan szeptember 11-ét is következetesen Szaddám rezsimjével egy bekezdésben, lehetőleg egy mondatban - de mindenképpen egy levegővétellel - említeni. S úgy általában: emiatt a lehetőség miatt kellett olyan médiakampányt folytatni, amelynek következtében az amerikaiak 70 százaléka tavaly ilyenkor meg volt győződve arról, hogy Szaddám Huszeinnek köze volt a World Trade Center elleni merénylethez. Persze még a megkésett tényfeltárási láz után is marad a harmadik - az eleinte hangoztatott érvek fokozatos ellehetetlenülésével párhuzamosan mindinkább előtérbe helyezett - ütőkártya: a demokrácia. Legfőképpen pedig az ő védelme (tudniillik a terroristákkal szemben). A gond az, hogy ezen a ponton még az előbbi két füllentésnél is látványosabban kilóg a lóláb.

Szinte bájosan egyszerűek azok a kommentátori próbálkozások, amelyek az Abu Graib-botrány kapcsán sajnálkozva-szomorkodva (és azért persze mélységesen felháborodva) emlékeztetnek arra az egyébként kétségtelen tényre, hogy mindez bizony a háborúk velejárója. Eközben pedig nagyvonalúan elfelejtik megemlíteni, hogy már csak ezért sem szerencsés háborúkat kiprovokálni. Vagy ha mégis az ún. választott háború opciója mellett dönt (és a nemzetközi jog félreseprésével azt keresztül is viszi) az ember, akkor attól kezdve minden mozdulatára úgy ügyel mintha porcelánboltba lépett volna.

Tehát például nem bombáz lakókörzeteket, és nem válaszol nehéztüzérséggel a csúzlira. Észben tartja, hogy az első cirkálórakéták megindításától kezdve még a csúzliért is ő a felelős. És azt, hogy ha akár csak egyszer is nehéztüzérséggel válaszol, azzal évekre előre garantálja, hogy még véletlenül se legyen hiány csúzliban. Ja, és persze nem kínoz foglyokat (még akkor sem, ha ez az utóbbi időben jól bejáratott és alighanem eredményesnek ítélt szokássá vált nála). Vagy ha már kínoz és ez kiderül, akkor nem pihenteti hónapokon át az erre diszkréten figyelmeztető Vöröskereszt jelentés(eke)t. Vagy ha kínoz és ez kiderül és ő pihenteti a jelentés(eke)t, akkor a több hónapos késéssel előtörő önvédelmi reflex hatására elindított vizsgálat megrendelői nem próbálják meg eltussolni az egészet. Mert ez még akkor sem mutat jól, ha itthon sokakat nem zavar abban, hogy éppen a fogolykínzási ügy napvilágra kerülése kapcsán zengjék az amerikai demokrácia dicshimnuszát. Ismét csak megfeledkezve a lényegről: Washington szent (ti. a gonosszal vívott) háborúja során nem ez az első eset, és főleg: nem ez az első beszámoló sem. Csak az eddigiekről nem jelentek meg képek...

A megható buzgóság iskolapéldáját mégis a történteket paradox módon a terrorizmus elleni küzdelembe beágyazó próbálkozások jelentik. Itthon még mindig van aki arcpirulás nélkül ismételgeti Bush elnök zengzetes szavait arról, hogy Irak a terrorizmus elleni küzdelem fő frontja. Az arcpirulás elmaradásánál persze sokkal súlyosabb, hogy három apró tényt is szisztematikusan elfelejtenek az idézet mellé beszúrni. Az egyik, hogy azért, mert az amerikaiak azzá tették. A másik, hogy nem csupán Irakot tették azzá, de rövidlátó politikájuk következtében nagyságrendekkel veszélyesebbé vált a globális terrorizmus-helyzet is. A harmadik kihagyás persze az, hogy legrégibb szövetségeseik minderre előzetesen, fáradhatatlanul figyelmeztették őket. Finoman jelezve azt a problémát, hogy Washington a különböző - még csak nem is a kihíváshoz kötődő - taktikai sikerek érdekében feláldozza a stratégiai célt. Módszereivel pedig (s itt ne csupán a foglyokkal való bánásmódra vagy a civilekkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazásra gondoljunk, hanem általában az erősebb joga szerinti külpolitikai világértelmezésének leplezetlen vállalására) egyúttal végképp hitelteleníti, hosszú távon el is lehetetleníti azt. És amit a diplomaták nem mernek kimondani, de ami valamennyi aggódva figyeljük típusú európai megnyilvánulás mögött ott található: ha már eltorzítják-ellehetetlenítik a terrorizmus elleni küzdelmet, akkor legalább ne az általunk is vallott értékek jegyében, ne a mi demokráciánk, szabadságunk zászlaját lengetve tegyék. És (egyáltalán nem utolsó sorban) ne a mi bőrünkre.

Vakság

Mert ez az egyik leghátborzongatóbb ebben a bin Laden-Bush szerzőpáros vezényelte planetáris tébolyban. Hogy elsősorban mi isszuk meg a levét. Tudniillik mi, Európa. Akiket az Egyesült Államokkal ellentétben nem választ el óceán az egymást erősítve két oldalról hergelt arab-muzulmán világtól. Mert hogy részben szomszédosak velünk, részben köztünk élnek. És csak Európától remélhetnek segítséget saját (Bush elnök és csapata által nap mint nap tovább erősített) szélsőségeseikkel szemben. Ideje lenne egyszer és mindenkorra nekünk is megérteni végre: a többnyire al-Kaida márkanév alatt emlegetett iszlám radikalizmus számára az egyetlen potenciális veszélyt nem Amerika, hanem Európa jelenti. Az amerikai külpolitika, különösen pedig a jelenlegi adminisztráció és az ő iraki kalandorakciója egészen egyszerűen főnyeremény bin Ladennek és a hozzá hasonlóknak. Nem véletlen, hogy a tények fényében még a londoni IISS (International Institute of Strategic Studies: a brit és amerikai kormányzathoz szoros szálakkal kötődő, másfél évvel ezelőtt a háború melleti érvek sorával előrukkoló intézet) is kénytelen-kelletlen erre a következtetésre jutott.

A kérdés persze az, hogy Európa tud-e életképes alternatívát kínálni. A válasz az, hogy tud - ha hagyják. Ha nem állítják ostoba aki nincs velünk, az ellenünk van választások elé. S ha ennek következtében nem osztják meg az egyébként - integrációjuk kérdésében ugyan tébláboló, ám - a terrorizmus elleni küzdelem mikéntjének terén egymással a megtévesztésig hasonló megközelítést valló tagállamait. Ha nem bélyegzik gyengének, gyávának, megalkuvónak akkor, amikor saját hozzáállását éppen nem Washington szája íze szerint képviseli. Például amikor a Közel- és Közép-Keletre vonatkozó grandiózus elképzelések kapcsán töretlenül figyelmeztet: az izraeli-palesztin helyzet nem járulékosan, hanem elsődlegesen megoldandó feladat. Vagy amikor megemlíti, hogy ezidőtájt talán nem a legbölcsebb dolog a NATO-emblémát vörös posztóként lebegtetni a térségben. Vagy amikor azt a politikát folytatja, mely szerint az elmaradott országok-társadalmak fejlesztésére fordított összegek éppúgy a biztonságunk érdekében tett befektetések, mint a katonai kiadásaink. És főleg persze akkor, amikor azt hangoztatja: a tartós stabilitás kulcsát egyes egyedül a legalitás, a jog tiszteletben tartása jelenti. Hosszú távon ugyanis minden más visszaüt: kirekesztettség-érzést, kettős mérce benyomást, és folyamatos hivatkozási-toborzási alapot teremt.

Öngól

Mindeközben persze mi kitartóan vívjuk a magunk amolyan kis háztáji csatáit. Súlyos amnézia tüneteket produkálva, úgy mellékesen. Aki ugyanis a magyar kontingens kiküldése mögötti négypárti konszenzust arra hivatkozva próbálja megkérdőjelezni, hogy de a helyzet elmérgesedése nem volt benne a pakliban, az csupán saját naivitásáról és/vagy tanácsadóinak inkompetenciájáról tesz tanúbizonyságot. A nemzetközi közösség már a háború megindítása előtt kórusban hördült fel, amikor az amerikai védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy sétagalopp lesz az iraki kiruccanás. A Chirac-Villepin duett nem győzte ismételgetni : Ne feledjük: a háború megnyerését követően fel kell építeni a békét. És ne ámítsuk magunkat: ez hosszú és nehéz feladat lesz, mert meg kell majd őrizni Irak egységét, tartósan helyre kell állítani a békét az országban és egy, az erőszakos beavatkozástól erősen destabilizált régióban. A magyar katonák kiküldésének napirendre kerülésekor pedig már mindenki számára réges-rég nyilvánvalóvá vált egyrészt a felszabadítókat fogadó össznépi spontán virágeső látványos hiánya, másrészt jónéhány példa utalt a megszállóknak a stabilizálási feladatokhoz való kezdettől hibás, logikusan eszkalációba torkolló hozzáállására.

Ilyen körülmények között a mi picit sárga, picit savanyú politikai elitünk mindkét fele meglehetősen vitathatóan állt a kérdéshez. Furcsa módon nem az a baj, hogy az iraki részvétel mellett döntöttek. Emellett szóltak komoly érvek, még akkor is ha azok közül az első számú, leginkább védhető éppen az ő immár évtizedes, kollektív tehetetlenkedésük miatt rólunk kialakult megbízhatatlan szövetséges kép kompenzálása volt. Tudniillik az ígérget, de semmit nem csinál (vagy ha igen, azt is túl későn) szindrómára NATO-berkekben immár hagyományosan Magyarország a kapásból felhozott példa. Ami számunkra nem csupán imázs-szempontból káros, hanem gyakorlati okokból sem túl célravezető. Az Irak-misszió kapcsán az igazi problémát tehát sokkal inkább egyik oldalon a kormány érvelése jelentette (akik tökéletesen nevetséges módon egyenesen a Fehér Ház szövegíróitól kölcsönzött, debil szóvirágokat puffogtattak), a másikon pedig az ellenzék hozzáállása (akik a kiküldésre vonatkozó négypárti konszenzust feledve olyan benyomást keltettek, mintha a későbbi esetleges veszteségekből, amerikai ballépésekből próbálnának meg előre is politikai tőkét kovácsolni).

Abu Graib - hazai szinten - lényegében erre az amúgy is egészségtelen helyzetre tett rá még egy lapáttal. A kintmaradás-hazahívás dilemma kapcsán mindössze egyetlen, általánosító célzatú megjegyzés tűnik elengedhetetlennek. Nevezetesen az, hogy örvendetes lenne, ha ezt a dossziét végre sikerülne a pártok közötti kötélhúzásoktól elvonatkoztatva kezelni. Rossz magyar szokás, hogy nem vagyunk képesek belátni: vannak olyan össznemzeti - az ország külső fellépését, megítélését befolyásoló - kérdések, amelyekben felelőtlen, képtelen dolog belpolitikai megfontolások alapján állást foglalni.

Mi inkább a külvilágról megfeledkezve, saját kicsinyes iszapbirkózásainkkal, a másikon való fogáskereséssel, egymás minél látványosabb elgáncsolásával vagyunk elfoglalva. Amivel csupán azt érjük el, hogy az egész ország hatalmasakat zuhan (minekutána különböző imázsjavító buzgólkodásokra kényszerülünk). És láthatóan hiába kapunk akár dörgedelmeket, akár jóindulatú figyelmeztetéseket (s itt most nem csupán a NATO-ról, illetve Amerikáról van szó: az EU-csatlakozási tárgyalásainkat figyelemmel kísérő brüsszeli tisztviselők szintén azt nehezményezték leginkább, hogy a saját pozíciónkat sem vagyunk képesek következetesen, a belpolitikai pontszerzési versenytől elvonatkoztatva képviselni).

Mi minderre fittyet hányva, újra és újra beleesünk ugyanabba a gyermeteg csapdába. A mi kis saját, külön bejáratú csapdánkba. Ami szerencsére kisebb is, ártalmatlanabb is a világra, mint az, amelyikben a washingtoni külpolitika számít notórius visszaesőnek - viszont pont olyan értelmetlen.


43 komment

Címkék: irak elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamofobia.blog.hu/api/trackback/id/tr58125080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én 2007.07.26. 11:44:05

Nos igen...
A cikk már idejét múlt,de a megtörténtek és a hazugságok tovább élnek,s ennek kapcsán halnak meg emberek ezrei továbbra is,s van egy ország mondvacsinált okok miatt megszállva....
A kedves "héjják" csak a válukat vonogatják,igaz,hogy nem nekik kell a tűzvonalban lenniük....
Az iraki szerencsétlenek meg hullanak,s szenvednek...

egy keresztény

igazság 2007.07.26. 16:51:30

Huszein idején jobb volt - lapszemle
2007-07-17. 12:21:12
Az amerikai invázió óta egyre kilátástalanabb helyzetben vannak az iraki gyermekek. A Szaddám-rezsim jobban gondoskodott róluk, mint a mostani demokratikus kormányzat - derül ki az UNICEF al-Dzsazíra által ismertetett jelentéséből. Kis méretű robbanószerkezet robbant Dél-Libanonban az UNIFIL konvoj közelében - írja az egyiptomi al-Ahram.

Al-Dzsazíra

A hétfőn Genfben nyilvánosságra hozott UNICEF-jelentés szerint sokat romlott az iraki gyermekek helyzete a Szaddám-rezsim bukása után.
Irak 2003-as lerohanása óta a lakosság életkörülményei egyre kritikusabbak, és ez évről-évre csak rosszabbodik. Állandósult az élelmiszer- és gyógyszerhiány, alapvető élelmiszerek, mint a kenyér és a tej nem jutnak el a családok asztalára. Akadoznak a közüzemi szolgáltatások is, romlik a higiénés helyzet, és terjednek a járványok a menekülttáborokban. A közbiztonság katasztrofális.

A jelentés így fogalmaz: A gyermekek életkilátásai a támadás óta egyre rosszabbak, a jelenlegi kormányzat ugyanis nem gondoskodik a lakosság élelemmel való rendszeres ellátásáról, amire pedig a Szaddám-rezsim a gazdasági válság ellenére is nagy hangsúlyt fektetett. Ráadásul a volt iraki vezető által létrehozott, az iraki népről gondoskodó élelmiszer- és gyógyszerellátó rendszer, ami az 1991 és 2003 közötti embargó idején kiválóan működött, a tavalyi év során teljesen összeomlott. Olyan pedig soha nem volt 2003 előtt, hogy alapvető élelmiszerekben hiányt szenvedjen a lakosság.

A jelentés nem tér ki arra, hogy miben látja az élelmiszerellátás akadozásának okait, ugyanígy kerüli a menekültek helyzetének firtatását is.

A szervezet vezetője aggodalmának ad hangot a járványok menekülttáborokban való megjelenése miatt is. Az elmúlt napokban ugyanis az egyik dél-iraki táborból kolerás megbetegedéseket jelentettek. Éppen ezért az UNICEF gyors és hatékony lépések megtételét sürgeti.

János 2007.07.28. 18:14:47

A sok iszlámellenes náci (napidzsihád és tsai)még a mai napig is az iraki háborút isteníti,a kaidával hozza kapcsolatba saddamot!
Keresgessétek csak nyugodtan az iraki saddami atomot és a vegyi fegyvereket...sztem már csak azért sem találják meg a vegyi fegyvereket,mert a yenkik szállították saddamnak még Irán ellen....

Thomas 2007.08.02. 13:53:43

sziasztok,

Az egész világ rájött lassan,hogy mr.Bush becsapta őket...páran még erölködnek,hazudoznak...s kiabálnak,hogy a demokráciát hoztuk-vittük-védtük....
Az irakiak nem kérik ezt a demokráciát!
Mi sem kértük a ruszkiktól és magyar támogatóiktól (hazaárulóktól) a cocializmust...

iszlamoóbnácik TAKARODÓ!

NO 2007.08.09. 08:51:22

János:

Most mára az egész világ látja,hogy 911 csak ürügy volt bushnak.

Saját képére akarja formálni a világot.
Ez a nagy demokrácia.

mustapha 2007.08.09. 11:28:33

Thomas: ezek tényleg neonáci disznók!

Csak azt nem értem,hogy miért nem jelenti már fel valaki őket?
Miért hagyjátok,miért tűritek?

Man 2007.08.13. 10:33:07

Lassan mindenki rájön mr.Bush hazugságaira, csak az iszlamofób nácik próbálgatnak mentséget találni...

Jellemző,hogy még mindíg hiszenk Saddam alkaidás kapcsolataiban,a WTC elleni merénylet és Saddam közötti összefüggésekben,miszerint SH támogatta,vagy köze lett volna hozzá.
SH vegyi és atomfegyverei,melyek készen álltak a Nyugat elleni bevetésre.
Ha volt is,azt a jenkiktől kapták...még Irán ellen,s ezt sztem mindeki tudja!

z 2007.08.15. 08:01:25

Man: ne idegesítsd magad...

Saddam csak ürügy volt,hogy Mr.Bush rátegye a kezét Irakra, az olajra.
Jó biznisz.
Saddammal üzleteltek az amerikaiak,oroszok,franciák...
Ez a piszkos politika...

Mondták: Nincsennek állandó barátok,hanem állandó érdekek vannak...

tz 2007.08.21. 12:50:55

Irak: tudjuk,hogy nincs sem vegyi f.sem atom,stb. Irakban.
Most azt hazudják,h kivitték őket Szíriába.
Mindegy,csak Bushnak és támogatóinak legyen igaza.
Izraelnek van atombombája.
Az nem baj?
Észak Koreának is...a komcsi diktárornak.
Hja...kérem...ott nincs olaj....

igazság 2007.08.22. 08:39:20

Irak: Az Első Öböl háború amerikai megtévesztései,keményebben fogalmazva: hazugságai:

"1990. október 10-én Tom Lantos, aki röhejes módon a Kongresszus Emberi Jogi Választmányának elnöke volt, egy meghallgatást tartott. Itt egy tizenöt éves kuvaiti lány, akiről csak annyit lehetett megtudni, hogy Nayirának hívják, elmondta a pityergő hallgatóságnak, hogy egy kuvaiti kórházban önkéntesként dolgozva a saját szemével látta, ahogyan az iraki katonák kivették az újszülötteket az inkubátorokból, hogy ellophassák a berendezéseket, majd a csecsemőket a hideg kőpadlóra téve sorsukra hagyták. Mint kiderült, Lantos szélhámosságáról volt szó, melyet az „Állampolgárok a Szabad Kuvaitért” egyesület és a „Kongresszusi Emberi Jogi Alapítvány” (melynek ő maga volt az elnöke) segítségével szervezett. Valójában mindkét jogi személy fantomszervezet, melyet a Hill & Knowlton nevű PR cég alapított. Jelenleg e cég épp a szaúdiaknak dolgozik, hogy elhallgattassák az Osama Bin Laden valódi finanszírozóit kritizáló hangokat.
Lantos, a mellébeszélés csúcsaként azt mondta, Nayira utónevét nem hozhatják nyilvánosságra, nehogy a családja kerüljön bajba az irakiak megszállta hazájában. Nem rossz, de hamar kiderült, hogy Nayira valódi családneve Al Sabah, és nem más, mint Kuvait washingtoni nagykövetének lánya. De a szélhámosság így is működött, George H. W. Bush járta az országot, és nem győzte elítélni a Bagdadi Szörnyeteget, aki kuvaiti kórházak kőpadlóira dobáltatja az újszülött csecsemőket. Ennek eredményeként Bush háborújának támogatottsága az egekbe szökött."

www.antiwar.com/justin/?articleid=11204

Igazság 2007.08.22. 14:20:10

peterke, te kis szobatudósnak is kevés nagy orca, jól figyelj itt is:


Ki képezte ki BL-t?
Milyen nemzetiségűek voltak a gépeltérítők?
Ugye azok az USA nagy barátai...
S nem irakiak...vagy palesztinok...-)))))
Most önmagadat árultad el.
Izraelt kell védeni,SH már nem a barátunk,ergo mehet a levesbe....
Saud meg a haverunk,s hiába uszítanak nap mint nap a mecsetekben ott a Nyugat ellen.
A világi SH rendszerét kinyírták,ahol anno még a keresztényeknek is komoly ozícióik voltak...

Ha bombázni kellett volna akkor,Riyadhban kellett volna megtenni.
Bush barátod a haverjaival együtt nagy hanglér...

Hja,voltál Bagdadban?
Ha igen,azért lenne pár bukováris kérdésem hozzád...naon eccerű.

pá picim

Zoli 2007.08.22. 14:26:45

Valóság,vagy vicc?:


George Bush ellátogat egy amerikai általános iskolába, hogy válaszoljon a gyerekek kérdéseire. Egy kissrác felteszi a kezét, mire George felszólítja:

- Mi a neved, kisfiam?
- Billy.
- Mondd a kérdésedet!
- Nekem három kérdésem van:
1. Miért rohanta le az USA az ENSZ álláspontja ellenére Irakot?
2. Hogyan lehetsz te elnök, ha Al Gore több szavazatot kapott?
3. Mi volt ez az egész Osama bin Laden-nel, ha korábban a CIA képezte ki?
Ebben a pillanatban kicsöngetnek, de George megígéri, hogy a szünet után folytatják. Szünet után George visszatér, és megkérdezi, hol is tartottak.
- Ja igen, a kérdések. Kinek van kérdése?
Egy másik kissrác felteszi a kezét.
- Hogy hívnak, kisfiam?
- Steve.
- Mondd a kérdésedet!
- Nekem öt kérdésem van:
1. Miért rohanta le az USA az ENSZ álláspontja ellenére Irakot?
2. Hogyan lehetsz te elnök ha Al Gore több szavazatot kapott?
3. Mi volt ez az egész Osama bin Laden-nel, ha korábban a CIA képezte ki?
4. Miért csöngettek ki 20 perccel korábban?
5. És végül: hová tűnt Billy?

Peter 2007.08.22. 19:01:07

Igazság:

"Ki képezte ki BL-t?"

A pakisztániak.

"Most önmagadat árultad el.
Izraelt kell védeni,SH már nem a barátunk,ergo mehet a levesbe...."

Igen, pontosan. Mi baj van ezzel? És hogy jön ez ide?

"Saud meg a haverunk,s hiába uszítanak nap mint nap a mecsetekben ott a Nyugat ellen."

Ez is így van. Az államok közötti szövetségek általában közös érdekeken alapulnak, nem rokonszenven.

"Ha bombázni kellett volna akkor,Riyadhban kellett volna megtenni..."

Kár, hogy téged nem kérdeztek.

"Hja,voltál Bagdadban?"

Voltam. A részletek nem publikusak, de azért csak kérdezz.

Igazság 2007.08.23. 07:46:13

peterke,

te egy akkora cinikus pasi vagy...

-"Most önmagadat árultad el.
Izraelt kell védeni,SH már nem a barátunk,ergo mehet a levesbe...."

-"Igen, pontosan. Mi baj van ezzel? És hogy jön ez ide?"-

Bagdadról: Közvetlenül az amerikaiak bevonulása után hogyan történt a pénzváltás (külföldi valutáról irakira)?

Mi volt az iraki pénznemmel kapcsolatos első intézkedése az ideiglenes kormányzótanácsnak?
(Bár ezeket netről is letudod lesni...)

Hol van ez az utca: Mahdija ?

Esetleg Moszul befejezetlen mecseteiről mondanál pár keresetlen szót,ami a neten nincs rajta...olyat???

Hol van Bagdadban a fegyverkovácsok utcája?Nem a turisták számára...

pá peti

Peter 2007.08.23. 09:32:02

Igazság:

"te egy akkora cinikus pasi vagy..."

Miért is? Izrael semmiféle fenyegetést vagy veszélyt nem képvisel Európára, közelebb áll Európához és az euró-atlanti kultúrához, mint az iszlám világ bármelyik állama. Ha választani kell (és egyre nyilvánvalóbb, hogy kell), akkor Izraelt választom. Te válaszd a muszlimokat, ha akarod. Majd találkozunk a fronton. Mi ezzel a baj?

"Bagadról..."

Azt hittem, lényeges dolgokat akarsz kérdezni, nem triviát. A vizsgáztatást próbáld ki máson.

Igazság 2007.08.23. 09:57:19

peterke,

Nem kell választani,csak megfelelő törvényeket hozni a bevándorlás szigorítása mellett!
A bevándoroltak vagy beilleszkednek,vagy visszamennek.
NINCS és NEM is lesz háború a nuygat és az iszlám világ között,csak az ilyen félművelt,neonáci pasik gerjesztik.

Nem kell választani,csak megfelelő törvényeket alkotni, s megfelelő külpolitikát végezni.

Bagdadban meg ezek szerint nem jártál...
EZEK lényeges dolgok voltak.
Sztem rontsd másutt a levegőt.

NEM vagyok sem muszlim párti,sem másmilyen!
DE nem szeretem az egyoldalú dolgokat, a kettős mércét.
te ezek hve vagy,ezért is vagy vsalótlan,cinikus és populista...etc.

peter 2007.08.23. 10:37:33

Igazság:

"Nem kell választani,csak megfelelő törvényeket alkotni, s megfelelő külpolitikát végezni."

1. Pontosan az inkomptens törvényhozással és a muszlimoknak parírozni akaró külpollal van a baj. Ez mára oda vezetett, hogy a muszlimok nyomulását ilyen eszközökkel elég nehezen lehet visszaszorítani.

2. Szerinted mi a teendő, ha a megfelelő (az ország érdekeit szolgáló) törvények és külpolitika ellenkezik a muszlimok (vagy iszlám államok) érdekeivel, véleményével, kívánságaival? És ezen a már bevált és megszokott féktelen erőszakkal próbálnak változtatni?

Ha nem akarsz választani, ne válassz. Csak ne várd, hogy mindenki hajlandó birkaként élni.

"EZEK lényeges dolgok voltak."

Lehet. Nyilván attól függ, kinek, és mikor. Nem azt mondtam, hogy nem tudom a válaszokat, hanem hogy néhány éve letettem az utolsó vizsgámat is, és nem vagyok hajlandó újabbakra.

Igazság 2007.08.23. 16:50:03

Ha a külpol valóban a muszlimokhoz húzna,akkor már Izrael rég kivonult volna a megszállt területről (ciszj.)....

Úgyhogy megint vesztettél egy csatát a nagy "tudásoddal".

Nem egyforma a mérce.
Meg lehet valakiket szállni jogtalanul,az erősebb elvén...oszt mi lett belőle????

NE gyere demagóg szöveggel,mert istenuccse kérni fogom a bloggert,h törölje!

MINDENKI tudja,h bush iraki kalandja baromság volt,s ártott nem használt!
S semmi köze sem volt 911-hez,sem a kaidához!
MOST már ott van a kaida.
EZ kellett bush papának!


Válaszokat meg azé nem tucc adni,mert netről ismered Bagdadot. (pont)
S itt nincs vita,csak kamuduma megint.
Ez van,kedves szájkaratés barátom!-))))

oszt jónapot

dr 2007.08.23. 17:27:42

T Uraim!

Véletlenül tévedtem erre, s a véleményem az,hogy nem szabad soha sem általánosítani!

Ez vonatkozik nemzetre,vallásra is!

Köszönöm.
Egy "kicsit" értek a palesztin és iraki témához!-)

üdvözlettel: dr.B.

Igazság 2007.09.02. 11:03:15

index.hu/politika/kulfold/irak0901b/

Rumsfeld tehet az iraki háborúról
• MTI
| 2007. 09. 01., 14:48 | Frissítve: 19 órája
Donald Rumsfeld iraki tevékenysége intellektuális csőd, vélekedik új könyvében Sir Mike Jackson tábornok, egykori brit vezérkari főnök. Szerinte az iraki hadsereg és a biztonsági erők szélnek eresztése rövidlátó politikára utal, hiszen ezeket az alakulatokat később szövetséges parancsnokság alá lehetett volna vonni.
Súlyos bírálatokkal illette az amerikai hadvezetést és személyesen Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi minisztert is a brit hadsereg nemrég nyugállományba vonult előző vezérkari főnöke, aki szerint az amerikaiak sem az iraki háborút, sem az utána következő teendőket nem tervezték meg megfelelő módon.
Rumsfeld az egyik
Sir Mike Jackson tábornok, aki az iraki invázió idején állt a brit fegyveres erők élén, jövő héten megjelenő önéletrajzi könyvében - amelyből a konzervatív The Daily Telegraph közölt szombaton előzetes részleteket - intellektuális csődnek minősíti Rumsfeld tevékenységét az iraki háborúval kapcsolatban. Sir Mike szerint a Pentagon volt főnöke "egyike azoknak, akiket a legnagyobb felelősség terhel a jelenlegi iraki helyzetért".
A nyugalmazott vezérkari főnök a Soldier (Katona) című kötetben azt írja, Rumsfeld nem volt hajlandó elégséges számú katonát bevetni ahhoz, hogy Szaddám Huszein rendszerének összeomlása után is fenn lehessen tartani Irakban a rendet és a törvényességet. Jackson szerint a volt amerikai védelmi miniszter elvetette azokat a részletesen kidolgozott terveket is, amelyeket az amerikai külügyminisztérium vázolt fel Irak kormányzásáról a hadműveletek utáni időszakra.
A cikk szövege itt folytatódikh i r d e t é s
A brit tábornok a könyvben rövidlátó politikának minősítette az iraki hadsereg és a biztonsági erők szélnek eresztését, mert szerinte ezeket az alakulatokat szövetséges parancsnokság alá lehetett volna vonni a háború után.
Nem ez az első olyan nyilvános megjegyzés valamely magas rangú brit katonai vagy politikai vezető részéről, amely az iraki biztonsági alakulatok feloszlatását és Donald Rumsfeld ebben játszott személyes szerepét keményen bírálja.
Nem Jackson volt az első
Geoff Hoon volt brit védelmi miniszter, aki az iraki háború első időszakában állt a hadügyi tárca élén, májusban a The Guardian című brit lapnak felfedte, az iraki hadsereg feloszlatása ügyében a brit kormány egyértelműen az amerikaiak ellen érvelt, de Rumsfeld hajthatatlan volt.
Az amerikai védelmi miniszter akkori érvei szerint az iraki hadsereg erős átpolitizáltsága miatt nem lehetett biztosra venni, hogy a haderővel együtt nem tartanák-e meg Szaddám Huszein volt iraki elnök számos emberét is, mondta Hoon a tavaszi Guardian-interjúban. A volt brit miniszter szerint a fegyverrel és katonai ismeretekkel bíró irakiak tömeges elbocsátása azonban katasztrofális döntés volt, mivel lehetővé tette, hogy Szaddám emberei csatlakozzanak az al-Kaidához és a szunnita felkelőkhöz.


Helytelen a terrorizmus elleni fellépés
Jackson tábornok önéletrajzi írásában a globális terrorizmus elleni amerikai fellépés egészét is helytelennek minősíti, mert az szerinte túlzott mértékben épít a katonai erőre, a nemzetépítés és a diplomácia rovására.
A The Daily Telegraph szombati kommentárja szerint ezek az eddigi legsúlyosabb bírálatok, amelyekkel valamely magas rangú brit katonai vezető az Irakban űzött amerikai katonapolitikát illette. Sir Mike írása fényt vet arra a mélyen gyökerező feszültségre, amely a brit hadsereg-parancsnokság és a Pentagon viszonyát jellemezte az iraki háború felkészülési időszakában és a hadműveletek után, írta a brit napilap.

Robi 2007.09.03. 08:14:38

Szerintem mindenki tudja,hogy az iraki háború az olajért, a nagyobb fegyvereladásokért történt.
Köze nincs sem a demokráciának,sem más humánus dolognak.
Eddig alsó hangon meghallt min. 100ezer civil + amennyiről nem beszélnek...az még párszázezer...
A yenkiknek is tele van a cipőjük a 2.vietnámjukkal...
Soha sem fognak győzni,ezt a történelem már lejelezte,de sajnos a buta bush azt hiszi,h a történelmet felül lehet írni.

Zoli 2007.09.03. 14:06:24

sziasztok

Egy jó hír!

Bászrából elkezdte a kivonulást a brit megszállók egyik egysége!
Év végére Bászra tartomány teljes ellenőrzését átadják az irakiaknak!

üdv,Zoli

Zoli 2007.09.09. 11:29:04

A yenkiknek Irak a második vietnámjuk.

Hosszú távon eddig egyetlen nemzetnek sem sikerült leigázni egy másik nemzetet.Ezt a történelemből tudjuk!

S nem veszik komolyan a mondást: A történelem az élet tanítómestere!

Karl 2007.09.30. 12:48:16

Szinte hihetetlen,hogy vannak még olyanok,akik elhiszik,hogy a palesztinok feleősek a mostani állapotukért...

Egyébbként nem tartom jó 5letnek az arabok Európába való bevándorlását,mert idegenek számunkar (inkább jöjjenek a törökök Mo.-ra-))) /de Palesztina más kérdés...

Jozso 2007.10.01. 14:39:07

Az arabok tényleg nem valók Európába!

De nem minden mohamedán arab!
A törökök még normálisak!

Egyébként: az usa torkán akadt a nagy falat,am,it úgy hívnak,hogy Irak!-))))
Osztán a nagy katonai szakértők megint hazudozhatnak,vagy mekkébeszélhetnek!

Zoli 2007.10.02. 09:04:34

Szabadlábon az egyik Abu Graib-i kegyetlenkedő
MTI2007. 10. 01., 19:51Utolsó módosítás: 2007. 10. 01., 20:05eszközök:
Feltételesen szabadlábra helyezték a legmagasabb rangú amerikai katonát, egy törzsőrmestert, akit az iraki Abu Graib börtönben elkövetett visszaélésekért ítéltek el - jelentette be hétfőn az ügyvédje.

AjánlatMegdorgálták az Abu Graib-i alezredest
Nem bűnös az Abu Graib-i fogolykínzásokban Jordan ezredes
Ezredes engedte az Abu Graib-i kínzásokat
Fogolykínzó katona okítja az iraki rendőröket
Ivan Frederick törzsőrmestert nyolcévi szabadságvesztésre ítélték 2004-ben, de - ennek kevesebb, mint felét letöltve - már most kiszabadult Fort Leavenworth katonai börtönéből. Az egyike volt azoknak az amerikai katonáknak, akik kegyetlenül, megszégyenítően bántak iraki foglyaikkal. Így például Frederick elektromos vezetéket kötött az egyik fogoly kezére, és azt mondta neki, hogy áramütés éri, ha leesik arról a dobozról, amelyen állva egyensúlyoznia kellett. A visszaélésekről készült fényképfelvételek 2004-ben napvilágra kerültek, s ezt követte a bűnügyi eljárás ellenük.

Az ügyvédje, Gary Myers szerint Frederick elítélése nyilvánvalóan csak azt a célt szolgálta, hogy elterelje a figyelmet Donald Rumsfeld akkori amerikai védelmi miniszter és más magas rangú katonai vezetők felelősségéről.


NO,ez az igazi kettős mérce:pusztuljanak a mohamedánok,ugye?
A fajankó iszlamofóbok meg hagy örüljenek...megszállták,kizsákmányolják Irakot,s mindezt teljesen törvénytelenül!
Nekik mindent szabad...néha lecsuknak valakit,majd kiengedik kis idő multán!

Robi 2007.10.03. 09:19:10

Az amerikai külügy falazott a lövöldöző biztonságiaknak Irakban
Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2007. 10. 02., 16:22 | Frissítve: 9 órája
Bár a Blackwater USA főnökét csak kedden hallgatják meg, az iraki lövöldözések miatt vizsgált biztonsági cég ügyében kutakodó demokrata politikusok már most az amerikai külügyminisztériumot vádolják a botrány eltusolásával. Az amerikai törvényhozók jelentése szerint a biztonságiak általában kérdés nélkül tüzeltek mozgó járműveikből, majd segítségnyújtás nélkül hagyták el a helyszínt.

Az amerikai külügyminisztérium tevőleges segítségével tusolta el eddig a botrányokat a Blackwater USA biztonsági cég, állítják az amerikai törvényhozás Kormányzati Ellenőrzési Bizottságának (HCOGR) demokrata tagjai. A Blackwater eddig 832 millió dollárt zsebelt be a külügytől biztonsági szolgáltatásokért, amiket főként Irakban nyújtott, írja a New York Times egy a birtokába került kongresszusi jelentésre hivatkozva.

A Blackwater konvoja Bagdadban
Nem álltak meg kérdezősködni
És itt vétett is a legtöbbet, legalábbis amerikai katonai parancsnokok, iraki politikusok és immár a demokrata törvényhozók szerint is. A cégre egy szeptember 16-i bagdadi incidens irányította rá a figyelmet. Ekkor a Blackwater fegyveresei nyolc irakival végeztek egy piacon tisztázatlan körülmények között.

A HCOGR demokrata tagjainak hétfői részjelentése szerint a Blackwater USA alkalmazottai legalább kétszáz lövöldözésbe keveredtek bele Irakban 2005 óta, a legtöbb esetben mozgó autóból nyitottak tüzet kérdezés nélkül. A lövöldözések helyszínéről általában anélkül távoztak, hogy összeszámolták volna a halottakat és ellátták volna a sebesülteket.

A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
A részjelentés szerint a Blackwater tevékenységét az amerikai külügyminisztérium fedezte, két esetben is kártérítést hagytak jóvá iraki áldozatok panaszos családainak a botrányok elkerülése végett. A Blackwater egyik fegyverese pedig külügyi segítséggel hagyhatta el titokban Irakot 36 órával azután, hogy szenteste részegen agyonlőtte az egyik iraki alelnök testőrét.

A szeptember 16-i bagdadi lövöldözés nagy felháborodást váltott ki az iraki politikusokban, akik borították a bilit. Több amerikai katonatiszt is csatlakozott hozzájuk a lövöldözős kedvű biztonsági szolgálat bírálatában.

A bagdadi lövöldözés után már a külügyminisztérium sem várhatott tovább, a New York Times beszámolója szerint három különböző vizsgálatot is folytat a cég ellen, ami ellen immár az FBI is nyomozást indított.

Előbb lőttek
A HCOGR pedig kedden meghallgatta a Blackwater vezetőit, köztük a sajtó elől általában rejtőzködő egykori kommandóst, Erik Prince cégalapítót is. A New York Times birtokába került részjelentés szerint a demokrata bizottsági tagok meggyőződése, hogy a Blackwater megsértette a szabályokat.

A demokrata törvényhozók megállapították, hogy bár a szerződések szerint a Blackwater munkatársai csakis vészhelyzetben használhatták volna fegyvereiket, a gyakorlatban viszont inkább az elöbb lőj, aztán kérdezz elvet vallották. A blackwateresek emellett amerikai katonai alakulatok oldalán is harcba szálltak úgy, hogy erről a katonákat előtte senki sem értesítette. A jelentés két esetet is említ erre - pedig a szerződés ezt is határozottan tiltotta.

Erik Prince a meghallgatáson kiállt cége alkalmazottjai mellett. Ragaszkodott ahhoz, hogy a Blackwater zsoldosaira lőttek az irakiak, mielőtt ők viszonozták a tüzet. Prince nem beszélt a többi incidensről, de hangsúlyozta, hogy munkatársai rendkívül nehéz, életveszélyes helyzetben állnak helyt, és a háború kezdete óta harminc zsoldos vesztette életét Irakban. Ennek ellenére az őrzésükre bízott személyek közül senki sem halt meg, ami azt jelzi, hogy jól végzik munkájukat, mondta a Blackwater alapítója.

Az ügyben a keddi meghallgatás mellett további törvényhozási vizsgálatok is várhatóak, hiszen hétfőn a szenátus nagy többséggel, 92-3 arányban igent mondott az Irakban és Afganisztánban szolgáló civil szerződésesek tevékenységét kivizsgáló független bizottság felállítására.


NESZTEK,KIS ISZLAMOFÓBOK!
Örültök a mohamedán emberek halálának!?
Szemetek!
Aztán védhetitek őket,lehet kifogásokat keresni...

zola 2007.10.09. 09:20:35

"Katasztrofális az amerikai megszállás mérlege"
2007-10-08. 10:05:18

„Katasztrofális” az Egyesült Államok és szövetségesei iraki és afganisztáni szerepvállalásának mérlege: nem csak a béke helyreállításában vallottak kudarcot, hanem az al-Kaida számára is „termékeny talajt” kínáltak - állapította meg egy vezető brit stratégiai elemző csoport.

Az Oxford Research Group hétfőn ismertetett elemzése szerint Afganisztánban azután sem állt helyre a béke, hogy 2001-2002-ben katonai erővel megdöntötték a tálibok rendszerét; ez utóbbiak rendezték soraikat, s a közép-ázsiai ország mostantól a világ első számú herointermelő országa.

Irakkal kapcsolatban az elemzés többek között megállapította: az arab ország megszállása szintén „súlyos hiba” volt, az al-Kaida-hívek egész nemzedékeinek nyújtott kiképző terepet az iszlám szent háborúhoz, a dzsihádhoz.

(Duna TV)

puli 2007.10.09. 10:01:12

Kivonják a brit csapatok felét Irakból
| 2007. október 8., hétfő 20:31
Gordon Brown brit miniszterelnök bejelentette, hogy tavaszra kivnják az ország csapatainak felét Irakból. Jelenleg brit 5500 katona szolgál a polgárháború sújtotta országban, karácsonyig közülük ezren hazatérhetnek. Tavaszig fokozotosan csökkentik a csapatok létszámát, míg csak 2500-an maradnak. A britek Bászra városát és a környéket ellenőrzik, Irak 2003-as megszállása óta. A terv szerint a rend fenntartását fokozatosan a helyi vezetésre bízzák, számolt be a BBC.

Sándor 2007.10.12. 10:11:12

Nőket és gyerekeket bombáztak az amerikaiak Irakban
MTI2007. 10. 12., 9:20eszközök:
KORÁBBANMegöltek két nőt egy őrző-védő cég emberei Irakban
Civil áldozatokat szedett egy amerikai légicsapás
Tizenöt nő és gyermek vesztette életét az al-Kaida ellen intézett amerikai légitámadásban Bagdadtól északra - jelentette be hivatalosan az amerikai haderő. Ez volt az egyik ritka eset, amikor az amerikai hadsereg vállalta a felelősséget polgári áldozatok miatt. A szunnita fegyveresek elleni támadást, amelyben 19 lázadó életét vesztette, a Szarszár-tónál hajtották végre, néhány órával a muzulmán böjti hónap, a ramadán végét jelző íd al-fitr böjttörő ünnep előtt.


Amcsi ás izraelimádó fajankók!
Örültök iszlamofób benjaminok?!

Robi 2007.10.13. 11:20:04

Irak egy végtelen rémálom

* Index/MTI - ugyelet@mail.index..hu

| 2007. 10. 13., 10:40 | Frissítve: 9 perce

Az Egyesült Államok iraki szerepvállalása vég nélküli rémálom a koalíciós haderő egykori parancsnoka szerint. Ricardo Sanchez a Fehér Ház és a Pentagon politikáját hibáztatta a kormányozha-
tatlan helyzet kialakulásáért.

"Szaddám Huszein volt diktátor hatalmának megdöntése után egy sor politikai és katonai tévedés vezetett a mai felkeléshez" - jelentette ki pénteken Ricardo Sanchez nyugalmazott altábornagy, aki 2003 júniusától egy éven át irányította az arab országba vezényelt csapatokat.

Lesújtó véleménye szerint a George Bush amerikai elnök által idén meghirdetett hullámverés hadművelet, aminek során 30 ezer fővel növelték meg a csapatok létszámát, "kétségbeesett kísérlet" az elmúlt évek hibás politikájának helyrehozására.
A téves lépések

Sanchez a hibák közé sorolta a Szaddám Huszein-korszak hadseregének feloszlatását, hogy nem erősítették a kapcsolatokat a törzsi vezetőkkel, és hogy késlekedve állt össze a polgári kormány.
A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s

"Amerika kétségkívül egy vég nélküli rémálmot él át" - fogalmazott a nyugalmazott tábornok, aki nem nevezett meg felelősöket, de nyilvánvalóan a Fehér Ház politikáját hibáztatta és a Pentagont, amiért nem tudott szembeszállni a téves lépésekkel.
A helyzet kormányozhtatlan

Sancheznek a jelenlegi amerikai stratégiáról is borúlátó a véleménye: a szélsőséges erők visszaszorítását célzó műveletek eredményei nem lehetnek tartósak, viszont a teljes csapatkivonás sem megoldás.

"Az amerikai hadsereg egy kormányozhatatlan helyzet kellős közepén van, és az egyetlen lehetőség az iraki erőfeszítések folytatása" - összegezte véleményét a nyugalmazott altábornagy.

Zoli 2007.10.20. 15:20:51

Újabb perek a haditai mészárlás miatt
MTI - ugyelet@mail.index..hu
| 2007. október 20., szombat 10:08

Egy őrmestert és egy tisztet állítanak bíróság elé a 2005 novemberében, az iraki Haditában elkövetett mészárlás miatt, mikor amerikai katonák megöltek 24 iraki civilt. A mészárlást 10 tengerészgyalogos követte el, többségük ellen már korábban vádat emeltek. Ezt tartják az Irakban elkövetett legsúlyosabb amerikai háborús bűncselekménynek.

h i r d e t é s
Az amerikai tengerészgyalogság egyik alezredesét és egyik őrmesterét hadbíróság elé állítják a nyugat-iraki Haditában végrehajtott mészárlás miatt, közölték a tengerészgyalogosok kaliforniai Pedletonban lévő fő támaszpontjának illetékesei.

Jeffrey Chessani alezredesnek azért kell felelnie, hogy igyekezett eltusolnia egységének bűncselekményét, vagyis nem jelentette elöljáróinak katonái öldöklését. Stephen Tatum őrmester ellen pedig előre meg nem fontolt emberölés és mások életének veszélyeztetése miatt emeltek vádat.

Az amerikai katonai rendészet nyomozásának a megállapítása szerint 10 tengerészgyalogos 2005 novemberében összesen 24 iraki polgári személyt lőtt agyon, társaik pedig elmulasztották, hogy megállítsák őket, vagy pedig félrevezető, illetve kirívóan hamis jelentéseket készítettek a haditai eseményekről.

Az eset előzménye az volt, hogy az amerikai katonák konvoját robbantásos támadás érte, a tengerészgyalogosok a tettesek utáni kutatás ürügyén hatoltak be az ártatlan helybeliek házaiba, és megölték őket. Az áldozatok között nők és gyermekek is voltak.

A haditai esetet a jogászok a legsúlyosabb, Irakban elkövetett amerikai háborús bűncselekménynek tartják. Az ügybe keveredett többi tengerészgyalogos ellen már korábban vádat emeltek.

figyelő 2007.12.04. 18:03:15


Íme egy tény,hogy ki is jelent valóban veszélyt a világra...a hazudozó Bush....
Már egyszer becsapta a világot Irakkal kapcsolatban, pár százezer halott és sebesült,megnyomorodott ember látta kárát!


Irakosat játszott Iránnal Bush

Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2007. 12. 04., 16:34 | Frissítve: 1 órája

Bush már augusztusban ismerte azt a hétfőn nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentést, ami szerint Irán már 2003-ban felfüggesztette atomfegyverprogramját. Októberben mégis a III. világháború kitörésével rémisztgetett. Most száznyolcan fokos fordulatra kényszerülhet külpolitikájában.

George W. Bush és kormányzata az iraki háború előtt tudatosan elhallgatta azokat a titkosszolgálati jelentéseket, amik kétségbe vonták a Szaddám Huszein tömegpusztítófegyver-programjáról szóló értesülések hitelességét. Úgy tűnik, Bush nem tanult a hibákból. A Washington Post értesülései szerint az elnök már augusztusban, két hónappal elhíresült III. világháborús fenyegetése [1] előtt ismerte a hétfőn nyilvánosságra hozott Nemzeti Hírszerzési Összegzést, ami szerint Irán már 2003-ban, Irak megtámadásának évében felhagyott titkos atomfegyverprogramjával.

A jelentés, ami egyértelműen megerősíti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) hasonló jelentéseit, komoly fejtörést okozhat a Fehér Háznak. Nicholas Burns külügyminiszter-helyettes szombaton még azért találkozott Párizsban brit, francia, orosz és kínai partnereivel, hogy meggyőzze őket az Irán elleni ENSZ-szankciók szigorításáról.

A Postnak nyilatkozó elemzők szerint a harmadik szankcióhatározat elfogadásának esélye a hírszerzési jelentések nyilvánosságra kerülése után gyakorlatilag nullára csökkent. Ahogy az is nyilvánvaló, hogy Bushnak hirtelen változtatnia kell az eddig a végső soron katonai erő alkalmazásával fenyegető politikáján, a kardcsörtetés helyett diplomáciai úton kell rendeznie nézeteltérését Iránnal.

A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
Különösen megalázó lehet ez azért, mert Irán most joggal hányhatja az amerikaiak szemére eddigi politikájukat. Ugyanakkor a Fehér Ház, ami eddig részleteiben nem kommentálta a jelentést, természetesen igyekszik jó képet vágni a fejleményekhez.

"Összességében a jelentés örömhír" - nyilatkozta például a Postnak Stephen J. Hadley, Bush nemzetbiztonsági tanácsadója. "Egyrészt bizonyítja, hogy jogosak voltak az aggodalmaink Irán atomprogramjával kapcsolatban. Másrészt meg bizonyítja, hogy sikerült eredményeket elérnünk a program megfékezésében" - mondta.

De hogy a helyzet korántsem ilyen derűs az elnök számára, azt jól jelzi, hogy bár hónapok óta ismerték a jelentés tartalmát, a hétfői nyilvánosságra kerülése után hirtelen töröltek egy fehér házi sajtótájékoztatót, majd Hadley-t vetették a sajtó elé.

Az összegzés nyilvánosságra kerülése sok munícióval látta el a Bush Irán-politikáját eddig is bíráló demokratákat. Az elnökjelölt-jelölt John Edwards máris azzal vádolta Bushékat, hogy Cheney alelnökkel az élen direkt háborúra törekedtek Iránnal. Edwards - és Barack Obama - jelölttársukkal, Hillary Clintonnal szemben is támadást indítottak, mert Clinton készségesen támogatta Bush katonai erő bevetésével fenyegető politikáját.

A mérsékeltek - republikánusok és demokraták egyaránt - viszont attól tartanak, hogy most a ló másik oldalára eshet az amerikai politika. Brad Sherman, a Szenátus Külügyi Bizotsága atomfegyverkezés-elleni albizotságának elnöke szerint Irán urándúsítási programja továbbra is aggasztó. Ráadásul ennek létét nem is hírszerzési értesülések, hanem az iráni kormány saját nyilatkozatai támasztják alá, írja a Washington Post.

Így ő arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Államoknak, bár finomabb, diplomatikusabb eszközökkel, de továbbra is nyomást kell gyakorolnia Iránra a teljes program felfüggesztése érdekében.

Keddi, váratlanul összehívott (magyar idő szerint 16 óra 10 perckor megkezdett) sajtótájékoztatóján Bush is ezt a vonalat hangsúlyozta. Az elnök felszólította Iránt az urándúsítás felfüggesztésére, mivel erre alapzva akár titkos atomfegyverprogramot is indíthatna, ami veszélybe sodorná a világot. "Irán veszélyes volt, ma is veszélyes, és veszélyes lesz, ha megszerzi az atomfegyver előállításához szükséges ismereteket" - mondta Bush.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] index.hu/politika/kulfold/wwiii1548/

koco 2008.01.24. 16:43:35

index.hu/politika/kulfold/bush7779/

Bush 935 darab hazugsága
MTI - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. január 23., szerda 20:04
Két független amerikai újságíró-, illetve médiakutató-szervezet tagjai számolták össze egy tanulmányukban, hogy csaknem ezer valótlanságot állított George Bush amerikai elnök és kormánya Irakról 2001 és 2003 között, mert előre "igazolni akarták hazugságaikkal" az Irak elleni amerikai inváziót.

h i r d e t é s
Összesen 935 valótlan állítással akarta meggyőzni Bush az amerikai közvéleményt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások és az Irak elleni invázió közt eltelt két évben, arról, hogy Irak nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. A hamis állítások annak a szervezett kampánynak voltak a kellékei, amellyel az elnök a nép támogatását akarta megszerezni háborús politikájához. (A Közéleti Tisztesség Központja és az Újságírás Függetlenségéért szervezet közös tanulmányában a beszédekben, sajtótájékoztatókon, interjúkban és más alkalmakkor elhangzott állítólagos valótlanságokat vette lajstromba.)

Bush és kormánya legalább 532-szer állította egyértelműen, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei, vagy legalábbis igyekszik szert tenni ilyenekre. Ma már vitán felül áll, hogy Irak nem rendelkezett ilyen háborús arzenállal. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Iraknak nem voltak abban az időben számottevő kapcsolatai az al-Kaida terrorhálózattal, a Bush-kormány mégis számos alkalommal hivatkozott erre. Így a tanulmány szerint a jelenlegi kormányzat módszeresen terjesztett hamis információk alapján vitte bele a háborúba az Egyesült Államokat.

Bushon kívül név szerint említik a valótlan állítások hangoztatói között Dick Cheney alelnököt, Condoleezza Rice akkori nemzetbiztonsági főtanácsadót, Donald Rumsfeld akkori védelmi minisztert, Colin Powell akkori külügyminisztert, Paul Wolfowitzot, a védelmi miniszter akkori helyettesét, továbbá Ari Fleischert és Scott McClellant, a Fehér Ház akkori szóvivőit.

Persze a rémhírterjesztésből a tanulmány szerint a média is alaposan kivette a részét: felkapta ezeket az állításokat, és teleharsogta velük az emberek fülét a háborút megelőző hónapokban. Azóta már több újságíró és médiaszerv elismerte, hogy túlságosan hódolatteljesen, kritikátlanul kezelte a háború előtti hónapokban közölt tudósításaiban a Bush-kormányzat által kommunikáltakat.

Scott Stanzel fehér házi szóvivő nem reagált érdemben a tanulmány állítására, csak annyit jegyzett meg vele kapcsolatban, hogy a nemzetközi közösség igenis veszélyesnek ítélte Szaddám Huszein iraki elnököt.

magyarmoszlim 2008.01.31. 08:17:00

1 millió iraki halt meg a megszállás alatt
Független Hírügynökség - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. január 31., csütörtök 00:06
Több mint egymillió iraki vesztette életét az ország 2003-as megszállása óta - derült ki egy napvilágra került felmérésből. A legtöbben Bagdadban haltak meg.

h i r d e t é s
Az AFP hírügynökség az Opinion Research Business és az Independent Institute for Administration and Civil Society felmérését idézi. Ebből kiderül, hogy átlagban az iraki háztartások egyötöde legalább egy családtagot elveszített a harcokban és zavargásokban 2003 márciusa és 2007 augusztusa között.


Az adatgyűjtés során 2414 embert, 18 évesnél idősebb irakiakat kérdeztek meg. Eközben alapul vették az utolsó, 1997-es népszámlálás adatait, mely szerint Irakban körülbelül 4 millió háztartás van. A kérdések kizárólag az erőszakos halálra vonatkoztak. A számítások szerint a szóbanforgó időszakban 1 millió 33 ezer iraki vesztette életét.

A legnagyobb arányban Bagdadban haltak meg, ahol átlagban a háztartások negyven százalékából hiányzik legalább egy családtag a harcok miatt

index.hu/politika/kulfold/irak080131/

neo 2008.05.16. 12:38:02

Hja, eddig kb. 1millió áldozat.

Köszönettel az újkeresztény Bushnak és tanácsadóinak!

Meg az iszlamofóboknak!

neo 2008.07.02. 09:20:12

S természetesen Irakban is a muszlimok gyilkolják önmagukat...a neonáciiszlamofóbok szerint....
Az amerikai katonák természetesen hősök...

Orwell 2008.07.02. 21:35:52

Én csak azt utálom Neo, hogy állandóan ezzel az Amerika hőseivel jönnek. Miért hősök? Mit tudunk ezekről a zsoldos katonákról egyáltalán? Van olyan, aki köztörvényes bűnöző volt azelött. Azért hős, mert mindenre lő, ami mozog? Egyrészt ezek zsoldosok, mert amiknál nincs sorkötelesség a vietnámi háború óta. Önkéntesek és nem viszik őket, ez azért már mond valamit. Ezek nem hősök Neo. A hősök nem itt kezdődnek a hősök nem csinálnak olyat, mint Abu Graib, Haditha vagy Mukaradeeb.

Bush bácsi mellesleg a neokonzervatívok bábja. Azoké, akik Clintont a Lewinsky-val akarták bebuktatni és akik ezt a globális dzsihád marhaságot kiagyalták. Szóval ezek már a kilencvenes évek óta készülödtek valami nagy disznóságra és most sajnos be is vették Irakot meg Afganisztánt. Azt mondják nem tetszett nekik, hogy Szaddám annak idején kényére-kedvére határozta meg a kőolaj világpiaci árát és emiatt is kellett a casus belli Irak ellen. Aztán ott van Afganisztán tele van mákkal 90%-ot ez az ország adja az ópiumból a világnak és mióta benn vannak fellendült a kábszer vándorlás természetesen ide hozzák Európába. Az ami katona azért eladja a Begram bazárba a felszerelése egyes értékes darabjait, hogy belőhesse magát meg ilyenek és ezek nem városi legendák. Elnézést, ha hosszú voltam, de ez csak úgy jött.

béla 2008.07.03. 08:20:26

Itt egy pár link,a nem éppen amerikaellenes indexről:

index.hu/politika/kulfold/kingua080702/

index.hu/politika/kulfold/rkbsh3913/


Ki gyilkol kit!???

Ki szállt meg kit!???

A mocskosneonáci iszlamofóbiások meg csak durrogjanak!

Ki fizetheti őket!
Már rájöttem!
Kell egy ellenség, s ezt az iszlámban találták meg!

Hamis infók alapján lerohantak egy országot,legyilkoltak,vagy hozzásegítettek több százezer ember legyilkolásához. Romba döntötték Irakot, kínoztak embereket,megaláztak megerőszakoltak nőket.

Piszkos neonácik, akik a szabadság nevében tették!

János 2008.07.29. 08:35:49

IRAK-civil áldozatok, „járulékos veszteség?” A megszállóknak mindent szabad?
Az agresszorok vajon miért kerülik el a Hágai Törvényszéket?
Egy ország, egy nép ellen elkövetett katonai agresszió és ártatlan civilek legyilkolása miért nem bűn?
A szudáni elnököt lehet köröztetni, Georg Bush-t és Tony Blairt nem?
Tessék olvasni az alábbi angol nyelvű sikkeket…Amerikából


www.wtop.com/?nid=105&sid=1447688

edition.cnn.com/2006/WORLD/meast/06/30/iraq.main/index.html

Jano 2008.07.29. 10:19:13

Jól mondtad!

Van akinek mindent szabad: civileket gyilkoltatni felelősségre vonás nélkül, mást meg a hazája megvédése, vagy felszabadítása miatt terroristának neveznek!
Lsd. az iraki ellenállókat, vagy a palesztin szabadságharcosokat!

Ők TERRORISTÁK....míg akik lényegesen több civilt öletnek meg, azok a szabadság bajnokai.

Miért hagyják,hogy Szudánban már kb. 500.000 embert öltek meg,ill. haltak meg járványokban?

Oda miért nem vonult be az USA?
Basir különb Saddamnál?

Anonym 2008.07.30. 08:03:30

Sajnos a több mint 100ezer iraki civil haláláért senki sem lesz felelősségre vonva!

Pedig tudjuk,hogy kik a főfelelősök!

Tudjuk,hogy kik az uszítók a két kultúrális civilizáció között!

Tudjuk,hogy OBL és társai mellé kiket kellene a vádlottak padjára ültetni!

Orwell 2008.07.30. 14:50:35

Ez is egyfajta kettős mérce. Az egyik oldal bármit megtehet hivatkozva az un. "terrorizmus elleni" harcra, amivel szinte mindent el tudnak adni és mindent keresztül tudnak vinni, amit tervbe vesznek. A másik oldalra, a keletiekre pedig természetesen a civilizálatlan, elmaradott, barbár jelzőket aggatják, mintha a mélyentisztelt nyugati világ annyira kulturált lenne.

Ha belegondoltok egy csomó diktátor és háborús bűnős vígan él szabadlábon, de ez pl. Amerikát egy cseppet sem izgatja, mert az érdekek most Irakban vannak. Engem az zavar, hogy állandóan arról lőkik a sódert, hogy elnyomás meg szabad világ meg emberi jogok stb. Ezek azonban mindig is csak üres szavak voltak az USA soha nem foglalkozott ezekkel a dolgokkal és attól tartok, ha McCainn lesz az elnök még rosszabb lesz az egész.

Nem véletlen, hogy a nagy berzenkedés Irán ellen most egy kicsit lecsillapodott. Az iraki síita kormány - amit mellesleg az amik ültettek az iraki nép nyakára a szunniták ellen - most nem igazán akar együttmüködni velük és ez egy kicsit problémás Washingtonnak.,Ha pl. a síita Iránt megtámadják az iraki síita kormány nem valószinű, hogy melléjük áll. Ez persze csak egy lehetséges teória, de nem kizárható.

Sajnos én is attól tartok, hogy soha nem lesz senki felelőségre vonva Irak miatt, de a legfélelmetesebb az, hogy egyesek ezt a XXI. század elején megtehetik bűntetlenül. Ez egy olyan káros folyamat kezdete lehet (lásd. 2001. szept. 11.), amelyből még komoly gyötrelmei származhatnak az egész emberiségnek, ha időben nem álítja le valaki a folyamatot. Az sem világos számomra, hogy milyen örült eszmék fogságában élhetnek azok az emberek, akik ilyen alantas, ördögien alávaló, de rendkivül gyáva konspirációkra vetemednek és emberek százezreinek életével szórakoznak. Hiú ábránd, de egyszer kiváncsi lennék arra, hogy lesz-e ezeknek egy nürnbergi-per, ahol aztán számot kell adniuk az emberiség ellen elkövetett politikai húzásaikért. Attól tartok soha, de azért ki tudja mit hoz a jövő?
süti beállítások módosítása